Jag trodde aldrig jag skulle göra det här...

publicerat i Livet på Häckle gård ♥;
Okej då ska vi knåpa ihop ett inlägg om någonting jag inte skulle gjort för något år sedan. 

Sedan vi började med kor har vi ständigt jobbat emot en bättre juverhälsa. Bättre juverhälsa är lika med gladare kor och mer mjölk. 

Vi hade problem med juver sjukdomen Staffauerus ett tag. Sammanlagt hade vi runt 15 stycken i början. Fyfan för den tiden. 

Men under åren som gått (vi är inne på 8:e året nu) så har vi verkligen kunnat sållat bort och slaktat ut kor med sämst juverhälsa och Staffauerus kor. 

*Peppa peppa* är det väldigt sällan som det dyker upp någon. Men ibland så gör det såklart det. 

Som nu.

Våran fina 173 Norrsken. En dunderfin dam. Dessutom mjölkat 18958 kg samt 18551 kg ecm senaste 12 månaderna. Ett protein på 3,5% och fett på 3,7%. Dräktig med Bombero. Beräknas kalva i oktober. 

(null)     


Åkte på blod i en juverdel, en liten spenskada som sedan ledde till mastit (juverinflammation). Var helt säker på att det var vanliga streptokocker, men där hade jag fel. 

Det visade sig vara Staffauerus. Nu har vi behandlat henne med penicillin för ett tag sedan. Det tog ett bra tag innan juverdelen återhämtade sig. Men efter någon vecka är den helt återställd. 

Så vad vill jag komma fram till med detta inlägg ? 

Jo att för något år sedan när det började med det här Staffauerus skiten så valde vi att slå ut varje ko som fick det. 

Men efter att ha fått provsvaret på henne och det visade sig vara PC minus är sannolikheten större att denna Staffauerus är penicillin känsligt. Större sannolikhet att skiten kunnat behandlas. 

Så idag mjölkade jag henne i vanlig ordning. Spritade och gjorde ren spenen. Mjölkade ur strålar med mjölk i ett provrör. Fyllde i lite papper och stoppade ner både uppgifterna och röret i ett kuvert som nu är på väg till lab. 

(null)     


Bara att hålla tummarna !
❤️


Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Nattis:

Alltså nu måste du berätta provsvaret för mej!!
Jätte nyfiken!!
Är helt hundra på att vi haft kor som läkt ut sin aureus. Men aldrig blivit av att jag skickat in ett ”efter” prov när hon konstaterat ha Aureus.

Svar: Kommer absolut avslöja svaret när det kommer 🥰🙌🏼
Piganlina

Kommentera inlägget här :