Vad är en sinko? Hur sinar man en ko?

publicerat i Livet på Häckle gård ♥;
Det finns ett begrepp hos bönderna inom mjölkproduktion som kallas för att sina en ko.

En ko som är dräktig och ska kalva om 2 månader läggs in sin strax innan det är ca 60 dagar kvar innan beräknad kalvning. 

Så vad är en ko som är sinad? 

Man kan gott och kort beskriva det som att kon får semester. Man mjölkar henne inte under tiden hon är i sin för det finns ingen mjölk kvar i juvret. 
Hon vilar inför kommande kalv och för att ladda upp en råmjölk som kommer att innehålla antikroppar till kalven som föds utan immunförsvar. 
Hon vilar även upp sig för att kunna prestera under kommande laktation. Laktation är ett begrepp på under tiden hon börjar mjölka igen tills den dagen hon ska sinas. 

Hur sinar man en ko?

Jag kan såklart bara tala om hur vi gör och vilka rutiner vi har. Alla gör olika, men så här gör vi på gården.

Vi stryper kraftfodret och grovfodret som innehåller mycket energi , det är det här som gör att kon producerar mjölken. Kon får istället äta ensilage med sämre energi. 

Vi byter miljö för att kon ska kunna slappna av och "koppla bort" att hon ska mjölkas. Miljöbytet hämmar produktionen av mjölk till en viss del. Hon får gå ifrån lösdriften till att gå i en stor bädd med halm. 

Man trappar ner på mjölkningen. Måndag morgon mjölkas kon som vanligt men efteråt släpper vi ut henne i halm bädden. Ingen mjölkning på tisdagen. Hon mjölkas på onsdag morgon. Torsdagen mjölkas hon inte och på fredag morgon mjölkas hon för sista gången. Då är hon sinlagd. Hon har gått in i sin.

(null)

(null)


På bilden här ovan ser ni en ko som är sinad. Som det syns så är det inget mjölk i juvret. Helt tomt.

En del kor som läggs i sin har sämre juverhälsa. Dessa behandlas med sintidsbehandling. Det kommer ni kunna läsa om imorgon.

Klicka ❤️ om ni ser fram emot att läsa om det och om ni gillade detta inlägget.