Sorgens dag.

Det här med att välja en livsstil som innebär både födsel och död är inte alltid lätt. Idag fick jag ett riktigt tråkigt samtal ifrån Pappa som berättade att han varit tvungen att avliva 735 Frassa.

Under gårdagen fick hon en juverinflammation med bakterien ecoli. Det är en bakterie som kan ställa till med ett helvete. Och det gjorde den såklart denna gång.

Hon blev så pass dålig att hon blev liggandes med symptom som vid en pares (kalvningsförlamning). Hon blev kall, ingen aptit, kunde inte resa sig, tappade all mjölk och var såklart ful i den spenen.

Veterinären var ut. Satte in diverse mediciner och smärtstillande. Fick kalcium i blodet. Imorse var hon sämre, lade sig raklång och glimten i ögonen hade försvunnit.

Det är då som djurägare man tar ett ansvarsfullt och viktigt beslut. Att låta henne somna in.

735 Frassa var med oss i 6 latkationer.
På denna bild hade hon precis klivit in i den 4:e och repat sig ifrån en kalvningsförlamning.

Bara här om dagen så skrev jag faktiskt ett inlägg på instagram angående denna dam, en ko gjord utav stål. Hon har tagit sig igenom mycket, repat sig och hoppat upp på hästen igen.

Sammanlagt har hon haft 3 juverinflammationer, varav en var just ecolie förra laktationen ett tag innan hon skulle sinas ner inför kommande kalvning. Men på något vänster läkte det ut på ett par veckor. Hon sintidsbehandlades och kom tillbaka stark i juverhälsan igen. Inte ens en tillstymmelse till pendlande eller högt celltal.

Här är hon som andra kalvare. Kan tillägga att hennes juver i princip aldrig förändrades. Det höll sig uppe.

Som jag nämnde tidigare så drog hon på sig en kalvningsförlamning när hon blev fjärde kalvare. Hon var riktigt dålig, men repade sig efter första behandlingen och kom igen.

Det går inte att beskriva sorgen över att mista en sådan fin ko extriört, men också som var stark i sig själv. Nackdelen var såklart att hon drog på sig en och annan juvernflammation. Men även fertiliteten.

Efter sig lämnade hon 3 stycken kvigor, varav ett tvillingpar som numera är andra kalvare och i produktion. 371 och 372 som är efter tjuren Pinkman. 586 som snart är ett år gammal är efter tjuren Upright.

Sammanlagt producerade denna dam 81 724 kg , samt 76 516 kg ecm. Jag hade en förhoppning på att hon skulle bli våran första ko som mjölkade 100 ton, men så blev tyvärr inte fallet.

Det kommer vara tomt nu i ladugården. Hon hade sin personlighet, utstrålning och sin plats där hon alltid låg och idisslade.

Det är numera ett minne blott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s