Så här ska man aldrig säga!

publicerat i Livet på Häckle gård ♥;

Min kommentar under förmiddags kaffet:

"Fan det händer ju ingenting. Det är så lugnt."

Så ska man ALDRIG säga om man heter Lina Sjöberg. För tji fick jag. Det blev liksom tvärtom vad jag tänkte mig.

Ett par timmar senare så hade 163 bestämt sig för att börja kalva ute i lösdriften när hon låg så fint på liggbåset. Inte ett ljud gjorde hon ifrån sig heller så det var bara tur att jag såg det när jag var ute och gick för att kolla brunster hos korna samt att sätta lite skraplotter på de kor som inte visat brunst eller inte var dräktiga under gårdagens undersökningar. Jag ska skriva ett eget inlägg om dessa skraplotter senare åt er så ni får en liten hum om vad det är och hur det fungerar.

Så hon fick kalva sin lilla fina tös där ute, därefter fick jag och mamma ta in mor 163 Berit och dotter i en box där dom fick egen tid tillsammans. Den lilla söta fick åka skottkärra in , bra start på livet liksom! Denna dam som kom till världen idag har fått namnet 258 Beritah som har härstamningen Vh Sprite x Vh Meno.

Sen så har det bara gått i ett. Morgon mjölkningen körde jag tillsammans med mamma. Hon mjölkade och jag föste kor, samt fixade kalvar. Har ett par nya killar som håller på att lära sig att dricka ut mjölkhinken. Ibland kan det vara lite bökigt innan dom lär sig och ibland kör dom ner huvudet direkt och dricker. Jag ska visa er i ett till inlägg vad vi använder oss utav för special grejor och hur vi gör.

image

De kor som håller på att sinläggas och ska få semester i ett par månader innan kommande kalvning. Så är det alltid. 8 veckors semester får korna innan kalvning för att dom ska kunna vila sig själva och juvret innan en liten kikar ut. Sen så måste dom sinas för att dom ska kunna producera råmjölk av bra kvalité och bra immunförsvar åt kalven.

image

image

På bilden ser ni 63 som njuter för fulla muggar med ny halm runt omkring sig. 

En seminering utav 157 med tjuren Revolution har jag hunnit med också. Förhoppningsvis ska hon ta sig dräktig.

Nu vankas ett roligt besök. Mer om detta ikväll för nu ska jag fortsätta i ladugården.