2 blev 3 och en ilsken första kalvare.

publicerat i Livet på Häckle gård ♥;
Vilken jäkla morgon och förmiddag....Men roligt när det händer grejor.

Kom ner till ladugården nu på morgonen och öppnar dörren för att checka läget som jag alltid gör på morgonen innan mjölkningen förbereds. Hör ett jävla liv. Det ligger en kalv i skrapgången med en massa kor runt om. Springer ner och tar med mig skottkärran och lastar upp den i kärran. Redan då märkte jag att kvigan som kalvat var liiite närången och aggresiv. Rullade in kalven i en kalvningsbox och for ut för att fösa in kon.

Till min förvåning ser jag att det ligger en till kalv längre bort i skrapgången. Ser precis hur farbror kommer med fodervagnen så ringer han för att han ska få hjälpa mig. Tar in den andra kalven med i en till kalvningsbox. Ut för att hämta in första kvigan som vi hittade kalven efter. Släpper in henne till hennes kalv.

Hon blir galen när hon ser kalven. Slänger runt med den, trampar på den och skriker. Hon blev alldeles ilsken i ögonen. Jag får panik och slänger mig in för att få iväg henne ifrån kalven. Då går hon på mig och får in en hård smäll rätt över axeln som gjorde ont som tusan och arg blev jag. Ser hur hon tar satts igen men jag hinner undan. Smäller till henne i arslet så hon går ur boxen och jag ner på golvet till kalven för att se hur den mådde. Helt jävla sjukt att det gick så bra som det gick. Hade inte vi varit där hade hon haft ihjäl kalven.

Fyfan. Har aldrig varit med om något liknande. Herregud. Det enda jag varit med om är att antingen vill dom inte veta av kalven eller så vill dom ta hand om den.

Tog sedan in 180 till hennes kalv. Hon brydde sig inte så mycket. Bara pratade lite och slickade lite. Sen var det bra. Maten var mer intressant.

Skitig blir man när man plockar upp kalvar ur skrapgången. Bilden får tala för hur skitig jag blev genom kläderna...
Kära 180! Hur gó som helst!

Mjölkningen kom igång klockan 7! Alldeles för sent. Men vad ska man göra? Tog ett par timmar sen var vi klara. Var som att kossorna kände på sig att det krånglat med kalvarna och att dom skulle gå på ordenltigt så att det skulle flyta fram bra. Skruttar!♥

Mjölken hämtades idag. Mycket mera i tanken och vi funderar starkt på att köpa tårta! haha. Duktiga dom är!
Inte långt innan det rinner över....

Innan vi åkte hemåt gav vi kalvar råmjölk, slog igång disken och fixade lite med annat. Efter det hörde vi ett jäkla liv ute i lösdriften igen och titta där var en till kalv! Hur lyckas dom? Inte sätt ett endaste dugg på att hon skulle kalva. Dom är duktiga på att smyga. Det otäcka var att 546 som var så aggresiv var på väg att gå på den här kalven med! Fy vad arg jag blev!

Så 2 kalvar blev till slut 3 idag, men än är detta dygn inte till slutet. Kanske kommer det någon mer?

Troligen var det klövverkningen som satte igång så att kalvarna ville ut snabbare. Och att de föds en kalv någon gång ibland i skrapgången. Det händer. Speciellt när det är kvigor som gått för tjur och inte har ett speciellt datum på dom.

Nu ska jag käka och bege mig neråt igen. Finns lite att göra , som att flytta kalvar och seminera.


Detta inlägg skulle publicerats under gårdagen men det hanns inte med. Kan tillägga att det blev ännu en kalv, en kviga! Så 4 stycken kalvar blev det.