Juni månads provmjölkning.

publicerat i Livet på Häckle gård ♥;
Vilken dag hörni! 

En lillan som vägrade sova, juni månads provmjölkning, premiär i bärselen på ryggen, 3 semineringen vara alla var omlöp, samt en kalvning ute i lösdriften. 

Men vi tar det ifrån början.

Juni månads provmjölkning, halva året har gått så att säga. Måste säga att jag varit nöjd med hur korna presterat med tanke på att fodret inte varit i tipptopp kvalite när det gäller värderna. 

Sen ligger celltalet och varierar mellan 90-140 i tanken vid hämtning så ska absolut inte klaga! 

(null)


Lillan hade svårt för att sova imorse. Vaknade titt som tätt under första timmen så hon fick komma upp och tillbringa lite tid i baljan. Medan skötte jag och mamma mjölkningen. 

Jag mjölkar alltid medan mamma tar prover och skriver mängder och vilken ko som har vilken provkopp. Pappa sköter fösning av kor och skötseln av kalvarna. 

Emot sista gängen med kor så blev Ida väldigt missnöjd , troligen för att hon var så otroligt trött. Så hon fick premiär sitta i selen på ryggen min! Vilken frihet det blev för mig. Kunde arbeta utan problem då hon inte satt på magen! Hallelulja! 

Att hon till slut somnade i sådär 30 minuter gjorde susen det med. En gladare bebis, en mycket mer nöjd mamma. 

(null)

När mjölkningen var klar hjälpte mamma till med att ge Ida gröt. Under tiden kunde jag beta av lite kor som skulle semineras. 

Gåsen vae jag helt säker på att hon tagit sig dräktig för ca 40 dagar sedan, men igår kväll var hon tokigt brunstig. Så föregående brunst blev missad, en sådan där smyg brunst. 

Sen min fina 735. Min kära älskade Frassa. 
Endast flytning och hårt utslag på progesteron testet. Gjorde ont i hjärtat attseminera  henne med kött. Tredje gången gillt ? Allt för att hon troligen ska ta sig...

Och den sista damen var 308. Trespent andra kalvare.  VR saxon x VR tornado. 9186 kg mjölk, samt 9807 kg ecm. Tråkigt nog högt celltal. 

När jag var klar hörde jag ett jävla liv ute i lösdriften. 483 Fantastica hade valt att få sin första kalv ute i lösdriften. Inte ett dugg tecken på att den lilla var på gång. 

Var bara att förbereda box, mublera om med lite kalvkor och ut i lösdriften. Kavla upp ärmarna och lyfta i den lilla i skottkärran. In med henne i en box (blev en jättefin kviga!❤️) och likaså mammsen hennes. Lite tvätt sen så var båda fit for fight. 

(null)

Vid 12 kunde jag äntligen pusta ut och slänga i mig "frukost". En tallrik havregrynsgröt med blåbär och jordnötssmör. Guld! 

Blev kvar ett tag i ladugården. Spolade av jokk. Kollade av lite grejor. Mjölken hämtades av mjölkbilen. 

Ida hade inte sovit ett knyst under denna förmiddag så var aptrött när vi kom hem vid halv 3 tiden. Hon somnade vid 4 och vaknade vid 6 igen. Jag likaså. Med feber, halsont och snorigheter. Igen. Fan.  

Lite mat för hennes del och för min del, samt Dennis. Så guld att han är hemma trots lång körningar. Att bara få vara honom nära någon timme om dagen gör så mycket. 

Nu sova. Ska mjölka morgon imorgon. Har BVC besök med lillan 10.20 för 10 månaders kontrollen. Dräktighets undersökningar och avhorningar 10.00. Ska undersöka kvigor för första gången på andra stället! Spännande ! 

Har även 2-3 semineringar att ta tag i. Ett omlöp och en första seminering efter kalvning. 

Vi får väll se hur dagen artar sig. 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Sabine:

Du kämpar o har sååå mycket! Strunta i dom som inte vill följa dig.

Kommentera inlägget här :