Piganlina

Vi fick feeling.
Vilken fullspäckad dag det har varit. Trots det att jag inte fått tillräckligt med sömn senaste två nätterna så har energin varit skaplig endå.
 
Idag körde vi månadens provmjölkning. Årets första provmjölkning. Alltid spännande att se vad dom mjölkar och hur dom ligger till i hälsan. Tycker det är mindre roligt dock att fixa med de där rören vi mäter antal kg mjölk med. Dom är bara i vägen och det blir trångt känns det som. Man får inte lika mycket space liksom. Men någon gång i framtiden vill jag hemskt gärna investera i ett nytt system i gropen där man varje dag kan ta del utav hur mycket korna mjölkar. 
 
 
 
Jag, mamma och pappa körde morgonens bravader och första delen av provmjölkningen tillsammans. Ikväll tog Sofia och T över och körde andra delen utav provningen. Så nu är Januaris provmjölkning avklarad. 
 
Lika så är Januari undersökningar utav dräktigheter avklarade och jag kan inte annat än att vara nöjd. Hade en magkänsla under hela morgonen att det skulle gå bra idag och så rätt jag hade.
 
9 kvigor undersöktes varav alla var dräktiga. En efter en blev konstaterad dräktig. En efter en som blev konstaterad desto gladare blev jag. Fullpott ! Den glädjen! 
 
 
 
Sen undersöktes det 15 kor. 13 var med kalv och 2 frågetecken. 229 ett frågetecken men troligen tom (min magkänsla säger dock en annan sak) sen 254 ett frågetecken men troligen dräktig. Glömde skriva ? Troligen dräktig på henne på lappen. 
 
 
 
Jag kan inte vara mer än nöjd. Vi hade en dipp här för ett par månader sedan. Krångliga kor, konstiga brunster, foder byten, lysrörs byten och träliga kvigor. Men skam den som ger sig. Till slut faller allting på plats igen. Man får bara andas, acceptera läget och ta en dag i taget. 
 
Efter en kaffe och en del snack med JP angående ny tid för undersökningar och avhorningar så tackade hon för sig och lämnade byn. 
 
Jag fick feeling. En sådan där feeling när man vill avklara någonting som gnager i en och som man vet att man behöver göra. 
 
Helt plötsligt fick jag och mammi feeling tillsammans. Vi tog tag i att köra iväg gammalt foder som blir efter sinkorna och dräktiga kvigor när dom äter och pluffsar över grovfoder åt sidorna utav foderbordet på deras avdelning. Vi passade även på att fixa undertill för de grovfoder som bökas ner i skrapgången nedanför foderbordet lägget sig i spåren för utgödslingen som gör att den inte går som den ska . Vi har varit dåliga på det här så från och med nu har vi lagt det i rutinerna 2 gånger i veckan. 
 
 
 
 
 
När vi endå var igång så fick vi ännu mer feeling. Vi tog och rensade grovsopor, slängde och fixade. 
 
Det känns som om man fått massvis gjort idag och att tiden gått snabbt. Sådana dagar är sköna ibland. När man jobbar och flyr tiden. 
 
Var meningen att vi skulle kör iväg de sammanlagt 13 dräktiga kvigorna till Vifors, men pappa fick annat att fixa med nya byggnationerna så det sket sig. Vi fixar det imorgon istället.
 
Imorgon egentligen "ledig" dag. Iaf ifrån mjölkningen. Får besök utv semex som ska kika över kor och kvigor som ska semineras. Efter det ska tjurar väljas och sperma doser placeras i mitt kärl. Sen efter det är det tänkt att köra iväg kvigorna. 
 
Nu ska jag krypa till sängs så hät tidigt. Mysa ner sig bredvid sambon, kika på farmer på paddan i sängen och sen sova en god natts sömn. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress