Piganlina

Sperma leverans så här på en onsdag.
Onsdag, en kall onsdag dessutom. Senast jag kollade på termometern låg temperaturen runt minus 11. Så här kallt har det varit vid tillfällen under vintern, men bara så några att jag kan räkna dom på en hand. 
 
En egentligen "ledig" dag ifrån ladugården. Men så blir det väldigt sällan. Jag var inte uppsatt på något mjölk pass idag, men det fanns mycket annat på schemat att avklara och dona med under dagen. 
 
Klockan 9 rullade en vit bil in på ladugårds backen med dekalen semex på sidan. Semex är företaget vi köper sperma doser ifrån, som dessutom är kanadensiska. Vi gillar stilen på det som tjurarna efterlämnar sig. Vi har dessutom märkt att kalvarna är mer pigga ocoh framåt ifrån födseln, samt blir riktigt fina i kroppen. Jag tror verkligen att de investeringar vi gör i dessa doser kommer resultera i en mer hållbar extriör, bättre hälsa och en bra produktion ifrån de blivande korna i framtiden. 
 
 
 
Lite frukost. Lite kaffe och kaka. En del diskussioner innan vi drog ut i lösdriften bland kor och kvigor, Var 5 damer som vi valade att lägga x-vik på, det vill säga könssorterad sperma så att vi till en hög % chans får en kviga. Under dessa år har det hänt EN gång att vi fått en tjur på en könssoterad dos. Den besvikelsen. Men det är sällan det händer.
 
 
 
Vi körde på med föregående tjurar som är Sylvester, Lautrust, Upright, Bytes, Living, Big Star, Big Time, Cheylote, Bombero och ett stycke Genominator som är jersey.
 
 
 
Efter sisådär 3 timmar var det klart. Avelsplanen för kommande 2 månader var klar, doserna i gårdens kärl och ett lugn att allt var på sin plats igen för semineringar. Skön känsla.
 
 
 
Sen stod flytt utav kvigor på schemat. De dräktiga 12 kvigorna skulle till Vifors. 6 kvigor som ska semineras skulle till Häckle. Sen skulle 6 stycken kvigor som precis blivit avvanda på mjölk köras upp till vifors. Så vi har flängt, planerat, kollat stängsel och flyttat djur idag kan man lugnt säga. Men även här känns det bra efteråt för nu har vi flyttat små flickor för en månad framöver iallafall.
 
 
 
Sen var det meningen att jag tänkt åka hem, men jag hade ett sådant fint flow så jag blev kvar. Var tvungen att ta upp en liten tös som haft ont i sin klöv. Jag har klossat henne men verkade inte bli bättre. Tog av klossen idag och kollade igenom klöven hennes. Hittar ingenting. Lät henne gå ut så får vi se var de tar vägen någonstans.
 
Efter detta så skulle jag åka hem. Men flowet höll i sig fortfarande. Tänkte att jag skulle ta tag i lite göra runt om verktolen. Skrapa rent och fixa där så att det blev renare och snyggare. Sagt och gjort så blev det av. Stod där i min egna lilla värld jag och hade massvis med idéer vad jag skulle hitta på här näst.
 
Men så dök min kära sambo upp mitt i allt. Insåg att klockan var halv fem och att det kanske var dags att åka hemöver. Han åkte iväg och jag var på gång hemåt för tredje gången i min skalle. 
 
Men så fick jag kolla upp 285 som skurit av en utav de små 2 pluppar som sitter ovanfölr klöven. Bandagerade om och fixade så var det klart. 
 
Var på väg hemåt för en fjärde gång i skallen, men då fick jag kika till 57 som fått någon slags hemorojder i bak. Kanske går bort av sig själv, annars får vi tillkalla veterinär. 
 
Efter detta så åkte jag faktiskt hem. Typ. Var tvungen att plocka lite innan jag till slut fick säga till mig själv att det var dags att åka hemåt.
 
Det har varit en sådan här dag när allting gå i ett. Man har energi och flyt. När man är ute och arbetar i kylan och den isiga luften. Man bara njuter.
 
 
 
Nu dags för mig att sova alldeles strax. 
 
Imorgon är det dags för morgonens mjölkning och ett besök av våran besättnings veterinär som ska gå igenom juverhälsan och lite mer roligt. Älskar dessa tillfällen. Man ser vad som går bra och vad som går sämre. Man kan arbeta för att bli bättre och motverka problem. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress