Piganlina

Skiten är tillbaka.
Gårdagen bjöds på dubbla mjölk pass tillsammans med mamma. 

Denna dag började jag genom ett mjölk pass tillsammans med Sofia och Willbert. Det har gått riktigt bra faktiskt. 

(null)

En otroligt vacker och kylig frisk morgon har det varit. Bökat på lite utomhus med i detta väder som det var imorse. 

Jag har tur att få kunna leva denna livsstil och få se sådant här fint. 

(null)Det tråkiga är att det är så mycket spann kor eftersom så många kalvat och inte får gå i tank än. Tar någon dag innan mjölken blir vit i färgen. När en kviga eller ko kalvar så har dom råmjölk i juvret, en speciell mjölk fylld med antikroppar som ska ge kalven ett immunförsvar den första tiden. 
Sen har vi en dam som är sintids behandlad med. Det vill säga att hon fått penicillin i kanalerna i spenarna innan hon får semester ( vila utan att mjölkas i 2 månader innan kalvning ) , så att subkliniska celltals höjningar kan läkas under tiden hon är sinad. 

Med lättare förklaring så kan penicillinet i kanalerna tas upp i juvret och läka  de angripna områdena där vita blodkroppar samlas för att försöka förhindra mot infektioner. Man kan säga att celltals förändringar uppåt  visar på att någonting händer i kons juver som behöver kollas upp. 

Men nu spårade det. Det jag ville berätta om denna dam var att hon är spann ko och måste gå i spannen minst 4 dagar efter kalvning eftersom det är karens på grund utav penicillinet. 

När vi endå är inne på celltal, penicillin och juver. 

I början när vi började med kor och köpte in damer ifrån olika besättningar  fick vi in en smitta vid namn staffauerus.

(null)


 Det är en sjukdom som befinner sig i juvret som är relativt vanlig och mycket smittsamt. Denna smitta kan leda till celltals förhöjningar  utan någon tendens till en akut juver inflammation. Men den kan även visa sig i akut läge och mycket sällan går det att behandla med penicillin trots det att bakterien är antibiotika känslig. Juver delen blir oftast permanent infekterad och risken för att smitta flera i besättningen är stor. 

Vi har jobbat med celltal och utslag av dessa SA kor under alla dessa kor. För 2 år sedan skickade vi de sista till slakt. Numera har vi fått 3 nya i besättningen. Dessa 3 får åka nästa hämtning av slakt.

Vi kan inte gruppera korna efter hälsan på juvren så det vi får göra är att binda upp dessa kor i ett liggbås innan mjölkning, mjölka dessa sist av alla och kalka rent där dom stått. 

Mer kan vi inte göra. Bara att hålla tummarna att dom inte drar med någon mer i skiten. 

(null)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress