Piganlina

Frågor och svar.
Hur går det för er på gården med kossorna?
 
Det går bra. Eller det går väll upp och ner som på vilken gård som helst. Vissa dagar bättte och andra sämre. Önskade bara att vi hade bättre grovfoder så vi kunde få ut mer mjölk ur damerna. Håller tummarna på att det blir bättre skörd i år än föregående. 
 
Annars är produktionen helt okej och juverhälsan i topp. Känns bra med tanke på hur mycket krut vi lagt ner senaste åren på att dra ner på celltalen och få en överlag bra juverhälsa i besättningen. Sammanlagt så är det 7 kor som har pendlande celltal eller höga. Så vi ska vara nöjda.
 
Hur ser det ut kring klövstolen? Hur föser ni korna dit? 
 
Nu sitter jag här och har såklart inga bilder på detta, så jag tänkte att jag kunde slänga ihop ett eget inlägg om detta under morgondagen. 
 
Vi har en gammal simpel verkstol som vi köpte för typ en tusenlapp, målade och fräschade upp den. Vi har den precis i anslutning till mjölkgropen så när korna är klara och ska släppas ut så kan man vika upp en grind till fållan där verkstolen står. Jag ska visa mer exakt i ett eget inlägg. Lite enklare att förklara då med bilder till.
 
Vad är du minst och mest nöjd med i eran ladugård?
 
Det jag är minst nöjd över är nog att det skulle tänkts till en extra gång innan det byggdes. Att man gjort lite mer exakt ifrån början. Tänkt efter en extra gång. Pappa och farbror som äger det här hade aldrig haft mjölkkor förut, utan bara inriktning på kött produktion och skickade ett x antal tjurar på slakt.  
 
Hade jag vetat att vi skulle ha sinkorna för tillvänjning i samma byggnad som de mjölkande korna så hade jag helst sett till att vi byggt ut foderbordet och byggnaden ett hack till.
 
Hade även velat haft 2 olika grupperingar av kor. De "fina" korna som är friska i juvren och de "snuskiga" korna som har sämre juverhälsa och kan smitta de friska korna.
 
Kalvstallet är inte jag helt nöjd med heller, men ett nytt är på gång för de kalvar som är ifrån 1 månad upp till 6 månader. Lika så har vi inte någon rationell och hållbar lösning fö kvigor som ska semineras, men det håller vi på med att bygger för fullt. Det blev lite kaos ett tag. Han som ägde kvighotellet vi skickade kvigorna till dog hastigt och vi kunde inte fortsätta att leverera dom dit.
 
Det jag är mest nöjd med är att vi har en kall, rymlig lösdrift med en öppen sida vid foderbordet. Breda skrapgångar och övergångar. Mjuka och tjocka madrasser dom ligger på. Massvis med frisk luft och rikligt med ljus. Man ser att korna trivs. Hellre en kall lösdrift än en varm faktiskt. 
 
 
Bland det bästa investeringarna i ladugården är definitivt kraftfoder stationerna. När vi satt in dessa stationer minskade kraftfoder kostnaderna, friskare kor, kan styra foderstaten för varje enskild ko och att dom var mer lagom i hullet. Vi hade problem med "feta" kor förut som blev sjuka i kalvningsförlamning och hade svårt att få en del dräktiga. 
 
 
 Vill du ha barn ? Hur många ? Har ni planerat när?
 
Jag har alltid varit en person som varit överallt och ingentstans. Inte velat ha barn överhuvudtaget och spytt utav tanken att ha en liten. Men sedan Dennis kom in i mitt liv så förändrades allt. Jag landade mer och mer. Till slut kom en naturlig och längtande känsla efter barn. Dennis har förklarat att han var precis i samma tankebana som mig innan vi träffades. 
 
Sjukt vad som händer med kropp och sinne när man träffar rätt, eller hur?!?!
 
Jag och Dennis har pratat om barn, absolut. Någon gång i framtiden. Inte ett, utan två har vi kommit fram till. Ingenting planerat utan tiden får visa när allting sker och blir. 
 
 
Jag undrar vad det krävs för utbildning för att få ha djur t.ex. kor? 
Det är ju inte bara att köpa några kor och sätta igång även om man har en gård antar jag?
"Småsaker" som t.ex. frusna klövar är ju inget som de flesta kan något om för att inte tala om kalvning m.m. 
Din familj verkar ju klara det galant så ingen kritik! 
 
Får tacka för komplimangen och inte kritiken :)
 
Ska man skaffa eller ha hand om något annat djur så är det bra att han intresse och koll på vad man håller på med. Vissa har inte utbildningar, utan har vuxit upp på gård och har därför goda erfarenheter. Sen har vi även de som kanske aldrig har haft med djur att göra men väljer endå att läsa en inriktning med utbildning på det djur område man är intresserad utav.
 
Jag kan gå till mig själv. Jag var helt inne på att jag skulle plugga till veterinär, men efter ett prov bland de första dagarna på den linjen visade det sig att jag skulle få otroligt svårt med mattematiken. Jag har alltid haft problem med siffror och har än idag. Så läraren tyckte att det var bättre om jag skulle välja en annan linje. Antngen jordbruk eller smådjur. Det blev smådjur för jordbruk var ingenting för mig då. 
 
Men när jag väl kom in i andra året på gymnasiet började mitt intresse för större djur att eskalera. Jag valde mer och mer kurset i den inriktningen med större utmanande djur som kor och grisar. Sen fastnade jag. Därför var det inte någonting att tänka på när pappa och farbror frågade om jag och resterande av familjen ville ställa upp och hjälpa till att driva det kommande jordbruket med inriktning utav mjölkkor framåt.
 
Så jag säger att antingen ett stort intresse för att lära och ta till sig, utbildning eller erfareheter sedan tidigare. 
 
Sen är det så att alla som en gång startar med något djurslag kommer aldrig lära sig allt. Jag har varit i denna bransch i snart 7 års tid och jag lär mig fortfarande dagligen nya spännande saker. Man blir aldrig fullärd. 
 

Personligt så undrar jag om du har kontakt med många från BB idag och hur du ser på din roll i det (t.ex de ständiga sex-utspelen och när du försökte provocera André att gå på dig) idag? Kritik! ;) 
Kände du dig pressad att vara på ett visst sätt?
 
Nej faktiskt inte. Jag följer de flesta i sociala medier och man kan skicka iväg ett medelande eller kommentera någonting någon gång. Man sa där inne att man skulle hålla kontakten efteråt, men man levde i sin lilla värld där inne och därför så trodde man det. Väl ute i verkligheten så slogs våran lilla bubbla i spillror och alla gick åt ett varsit håll.
 
Men den jag har mest kontakt med är Elin. Vi sågs senast för snart ett par veckor sedan. Hon är guld denna människa. Backar upp mig, alltid. Samma humor och en färg sprakande personlighet. Älskar denna tjej.
 
Jag satt faktiskt och diskuterade denna fråga med mamma idag vid en kaffe paus i ladugården angående provocerande utav André att gå på mig. Hon kunde inte minnas, jag minns inget. BB är liksom någonting som hände för ett par år sedan. Någonting stort som hände i mitt liv, någonting där och då.
Men vart eftersom tiden går så försvinner minnena succesivt. Jag har bara några minnes bilder kvar ifrån tiden i BB huset. Helt ärligt talat. 
 
Min "roll" i BB var liksom jag. Jag kände mig aldrig pressad till att vara den där tjejen som anspelade på sexuella utspelen, som svor, som visade sig näck, som trivdes med sig själv, som syndes och hördes. Det är sådan jag var (och är idag fast på ett mycket lugnare plan ;) ) 
 
Som jag ser på mig själv idag så kan jag tänka på att jag är stolt över den personen jag var där inne, idag är jag stolt över den personen jag är idag. Jag har vuxit upp, landat och hittat mig själv. Det tråkiga är att det är svårt att få bort en stämpel som tjejen som knullar allt hon ser och lite till. Jag är inte på samma nivå längre. 
 
Jag gillar fortfarande att uttala mig och står för den jag är, men jag är inte den där tjejen som springer runt och provecerar eller super sig redlöst full. Jag är i ett nytt kapitel i livet. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sabne

Åh så bra du skrivit till alla frågor! O vad du har mognat! Så klok insikt att BB var då o nu är nu! ❤️🌹❤️🌹❤️

Sabne

Åh så bra du skrivit till alla frågor! O vad du har mognat! Så klok insikt att BB var då o nu är nu! ❤️🌹❤️🌹❤️

Lilly

Så varken du eller din mamma minns hur du verkligen provocerade Andre gång på gång eller klädde av dig så fort det hördes passande musik?
Eller hur ??? ;)
Nä, det tror jag inte på men jag beundrar hur du har utvecklats idag och hur bra ni verkar (kan ju inget om djurskötsel :)) sköta gården och jag önskar dig allt gott.

Svar: Provocerande utav andre, nej. Att jag tog av mig kläder, ja. Man förtränger. Går vidare. Kommer ihåg det som gav någonting :)

Tack snälla!
Piganlina

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress