Piganlina

Julbal och en tbt till min medverkan i BigBrother.
Sitter här och kollar igenom mobilen på alla bilder jag dokumentetrat under denna tid sedan jag slängde in ett inlägg senast.
 
Tänkte att jag skulle ge er en genomgång genom mina dagar med dessa.
 
Vi har fått hem en drös (läs 7st) kvigor som ska kalva i januari månad. Det är min kompis Kjell som haft dom hos sig så länge tills vi haft platsen till dom och behovet utav inkalvande kvigor. Trodde vi skulle få hem Kotten som ni kanske minns? En liten tös med korsningen fjäll och holstein. Men hon kommer hem vid ett senare tillfälle.
 
 
Men som sagt. Vi har fått hem 7 kvigor ifrån kjell. Riktigt fina töser. Det tråkiga är att en av damerna kastat kalven i förväg så vi får se om hon kommer igång att producera eller inte. Det är sådant som märks. Om hon inte kommer igång så kommer hon få gå iväg på slakt istället.
 
 
 
Det har varit lugnt på fronten med kalvar, men någon liten rackare har kikat ut. *Peppa Peppa* så har vi fått riktigt många kvigor. Det känns bra.
 
 
 
Jag har "firat" att jag varit nykter i 1 år och 2 månader genom att köra ett morgonpass i ladugården. Sjukt egentligen. Förr tillbaka drack jag ständigt och spårade totalt, numera jobbar jag och tar det lugnt. Tänk att det börjar bli lite ordning på mig med.
 
Jul balen hade vi också föregående helg. Jag var helt 100% säker att kusin och hennes karl skulle gifta sig, men icke. En bal med skön julig stämning, god mat, smått och gott. Sen emot slutet avslöjades det att i Juni månad kommer dom att slå till och gifta sig.
 
 
 
Vet ni vad de sjuka är?
 
Att ett team med kameror och tv inspelning vad där och fram kommer en grabb och frågar hur det går med gården och hur det är med mig. Jag tittar och tycker jag känner igen han svagt och svarar på frågorna. Till slut frågade han om jag inte kände igen han varpå jag sa nej men att något kändes bekant. Jo tydligen var den en utav alla som satt och styrde kamerorna när jag var inne i Big Brother. Hur stor är sannolikheten?  Han har följt mig 24/7 under 62 dagars tid. Sett mig avklädd, påklädd, glad, ledsen, arg, full, dansandes och jävlig. Det kändes lite sjukt för jag vet inte vem han är och han vet precis vem jag är. Han fick iaf en kram och en meningen om att jag tyckte det var roligt att ses.
 
Vi har haft dräktighets undersökningar som gav ett betydligt bättre resultat än i november. Ni ska få ett eget inlägg angående detta. Helt nöjd och det ska firas framöver. Vi har en hel del att fira faktiskt om man räknar med saker på det privata planen med. Sofia vet precis vad jag menar.
 
Haft provmjölkning under gårdagen som jag inte medverkade på. Blev förkyld med symptom på influensa under tisdags kvällen. Ni vet sådär febrig, ont i muskler, ingen styrka, illamående, huvudvärk, hosta...
 
Ni vet.
 
Vet ni vad det bästa är? Att mamma och pappa tog sig igenom denna provning själv och fick hjälp utav Dennis vart eftersom som kvällen gick. Han var ner imorse med och skulle köra på foder och förbreda inför kommande körning efter mjölkning. Vid kvart över 9 väckte han mig med frukosten klar. Han hade varit kvar tillsammans med mamma och pappa och hjälpt dom. Denna kille alltså. Att jag inte han kommit in i mitt liv tidigare,
 
 
 
Vi ska utökas med. I förrgår föddes valparna som vi tingat i den kullen. En liten hane kommer hem till oss i början utav Februari månad. Då kör vi igen. Zeb börjar "tackla" av, Jokk har haft den där skadan och Lilleman blir snart 4 år. Det är dags för en till i gänget liksom.
 
 
 
Jag vet inte om jag har så mycket mer att plottra ner nu vid detta tillfälle faktiskt. Det sker grejor hela tiden och allting känns riktigt bra för tillfället.
 
 
 
Elin

Hur kommer det sig att kon skickas på slakt för att hon har kastat kalven? Är det vanligt att man slaktar när de har kastat?
Är genuint nyfiken och menar inget illa med min fråga, blev bara fundersam!
Har det med kons ålder att göra eller är det något annat som avgör om kon får gå till slakt?

Svar: Hej Elin! :)Roligt att du Hör av dig för att få veta.
Nej för våran del är det inte vanligt. Utan är det så att en ko kastar sin kalv långt in i laktationen (perioden hon mjölkar) och producerar en mindre mängd mjölk så är det bättre att hon får gå till slakt istället för att Seminera henne igen. Tyvärr brukar det vara en del komplikationer efteråt som tex feber, kvarbliven efterbörd etc. Så det blir en lång väntan för att hon ska rena sig inuti och innan vi kan se brunster igen och kunna Seminera henne. Med denna väntan har hob sjunkit i mängden mjölk och skulle egentligen, om hon inte kastat, sinats inför kommande laktation (semester 2 månader innan nästa kalvning och mjölkperiod för att vila upp sig.)

Sen händer det att en ko kan kasta i ett tidigt stadium. Typ en eller två månader wfter konstaterad dräktighet. Då är fostret så litet att dom brukar komma med en klockren brunst så man kan Seminera på en gång.

Det finns massvis med orsaker. Det kan vara att kon inte blir dräktig, hög ålder, högt celltal (dåligt juverhälsa), problem med klövar , låg produktion, går långsamt att mjölka, att hon har kastat, missbildning utav spenar, ett juver som inte håller en period till eller någon som har dåligt lynne. Det finns en rad olika orsaker :)

Hoppas du fick svar på frågorna :)
Piganlina

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress